Klasyczne ciasto cytrynowe

dsc08221

Uważam, że czas spędzony w kuchni nie powinien być przesadzony. Ciasto cytrynowe robi się w mgnieniu oka, co jest ogromną zaletą przepisu. Poza tym pięknie pachnie i nie musi być zjedzone od razu. Zatem do dzieła początkujący cukiernicy.

Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła śmietankowego (o obniżonej zawartości tłuszczu – 60%)

1/2 szklanki mleka (3,2 % tł.)

3 jajka

skórka otarta z 1 cytryny – bez białej warstwy

dsc08214

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i startą skórkę z cytryny – miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dolewamy mleka i dosypujemy mąki, ostatni raz dokładnie miksujemy.

Masę przelewamy do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Ciasto pieczemy przez około 50-60 minut.

Dekoracja:

sok z 1 lub 1/2 cytryny

cukier puder

Z soku z cytryny i cukru pudru sporządzamy lukier. Polewamy nim lekko wystudzone ciasto. Do dekoracji równie dobrze może posłużyć sam cukier puder, jednak sok z cytryny sprawia, że ciasto dostaje dodatkową nutkę aromatycznej kwaśności.

dsc08219

Smacznego! 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *