Pieguski – ciastka z kawałkami gorzkiej czekolady

DSC08181

Ciastka z kawałkami czekolady kojarzymy przede wszystkim z amerykańskich filmów. Wraz z lodami i jabłecznikiem stanowią wizytówkę Stanów Zjednoczonych. Moja dzisiejsza propozycja to chyba najprostszy przepis na ich przygotowanie, zatem poważnie zastanowiłabym się nad sensem kupowania gotowych piegusek w sklepie.

Ilość porcji: 24 duże ciastka

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

200 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 jajka

200 g posiekanej gorzkiej czekolady (użyłam tej ze skórką pomarańczową)

DSC08177

Jajka i masło ucieramy z cukrem (zwykłym i waniliowy) na gładką, puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie składnikami suchymi podsypujemy mokre i dokładnie miksujemy. Do uzyskanej masy wrzucamy posiekaną czekoladę i całość mieszamy. Odstawiamy masę do lodówki.

W tym czasie włączamy piekarnik i rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Wystarczy nam 15 minut chłodzenia ciasta.

Ciasto rozkładamy łyżka po łyżce w odległości ok. 3 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie przejmujemy się ich kształtem, gdyż pod wpływem temperatury ciasto się rozpuści i stworzy okrągłe pieguski. Ciastka pieczemy przez około 15-20 minut do momentu zrumienienia.

DSC08175

Pieguski najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Klasyk.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba