Pieguski – ciastka z kawałkami gorzkiej czekolady

DSC08181

Ciastka z kawałkami czekolady kojarzymy przede wszystkim z amerykańskich filmów. Wraz z lodami i jabłecznikiem stanowią wizytówkę Stanów Zjednoczonych. Moja dzisiejsza propozycja to chyba najprostszy przepis na ich przygotowanie, zatem poważnie zastanowiłabym się nad sensem kupowania gotowych piegusek w sklepie.

Ilość porcji: 24 duże ciastka

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

200 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 jajka

200 g posiekanej gorzkiej czekolady (użyłam tej ze skórką pomarańczową)

DSC08177

Jajka i masło ucieramy z cukrem (zwykłym i waniliowy) na gładką, puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie składnikami suchymi podsypujemy mokre i dokładnie miksujemy. Do uzyskanej masy wrzucamy posiekaną czekoladę i całość mieszamy. Odstawiamy masę do lodówki.

W tym czasie włączamy piekarnik i rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Wystarczy nam 15 minut chłodzenia ciasta.

Ciasto rozkładamy łyżka po łyżce w odległości ok. 3 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie przejmujemy się ich kształtem, gdyż pod wpływem temperatury ciasto się rozpuści i stworzy okrągłe pieguski. Ciastka pieczemy przez około 15-20 minut do momentu zrumienienia.

DSC08175

Pieguski najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Klasyk.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *