Kurczak w sosie śmietanowym zapiekany z porem i ziemniakami

DSC07650

Oszczędność czasu to mój priorytet. Ma to również przełożenie na sprawy kulinarne. Dania z drobiu mogą się nudzić, więc należy je trochę urozmaicić, ale w dalszym ciągu szanować swój cenny czas. Przedstawiam prosty przepis, który wymaga od nas minimalnego zaangażowania, a gwarantuje soczystość mięsa i subtelny smak.

Ilość porcji: 3

Składniki:

0,5 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości)

2 duże ziemniaki

1 średni por

pęczek szczypiorku

200 ml słodkiej śmietanki (30% tł.)

3-4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

przyprawy: pieprz cytrynowy, pieprz czarny, gałka muszkatałowa

sól

DSC07651

Rozgrzewamy piekarnik, aby uzyskać temperaturę 175 st. C.

Obrane ziemniaki kroimy w talarki, delikatnie solimy i kładziemy na dnie naczynia żaroodopornego. Surowe mięso obsypujemy pieprzem cytrynowym i po kolei smażymy kawałki mięsa na całkiem mocno rozgrzanej patelni do ścięcia białka, czyli przez około 0,5 minuty z każdej strony. Mięso układamy na ziemniakach.  Zmniejszamy ogień pod patelnią i wrzucamy na nią tym razem pokrojonego pora – obsypujemy go solą, aby puścił trochę soku. Zalewamy patelnię kilkoma łyżkami wody i przykrywamy nakrywką. Dusimy pora do momentu wyparowania wody. Zdejmujemy nakrywkę, zalewamy całość śmietanką i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Doprawiamy 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej, pieprzem czarnym, pieprzem cytrynowym i ewentualnie jeszcze solą do smaku. Całość zagotowujemy i rozkładamy na mięsie.

Naczynie żaroodporne zakrywamy i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę.

DSC07656

Tak przygotowane mięso jest delikatne, soczyste i aromatyczne. Ziemniaki, przez zanurzenie w sosie śmietanowym, stają się aksamitne i rozpływają się w ustach. Mniam…

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba