Zielona sałatka z awokado i czosnkiem niedźwiedzim

DSC07198

Przedstawiam dzisiaj prosty przepis na wegetariańską sałatkę – bogatą w zdrowe tłuszcze roślinne, z nutą orzeźwienia za sprawą ogórka, octu i przypraw. Jest to sałatka idealna na wiosenne posiłki na świeżym powietrzu. Jeszcze lepiej będzie smakować w towarzystwie równie ożywczego cydru z polskich jabłek.

Składniki:

1 małe awokado

3 liście młodej kapusty pekińskiej

1/3 ogórka bez skóry

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka oleju lnianego

1 łyżka octu jabłkowego

przyprawy: liście czosnku niedźwiedziego (wysuszone lub świeże), pieprz cytrynowy

sól

DSC07194

Liście kapusty bez twardej części kroimy na małe paseczki. Ogórka i awokado kroimy w kostkę. Jeżeli się speszymy, po prostu polewamy całość jogurtem, olejem i octem, a jeżeli chcemy postąpić jak należy – przed polaniem, łączymy składniki płynne w oddzielnym naczyniu. Posypujemy całość ok. 2-3 szczyptami czosnku niedźwiedziego (mowa o suszonym), 2-3 szczyptami pieprzu cytrynowego oraz solą do smaku. Mieszamy całość i odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba