Sałatka z tuńczykiem i makaronem – gluten free

DSC06417

Wiosna przybliża się do nas coraz bardziej, a my równie szybko dochodzimy do wniosku, że warto byłoby zadbać o figurę. Na myśl o diecie mamy pierwsze skojarzenie, jest nim sałatka. Niemniej jednak na chwilę obecną, nie ma w sprzedaży zdrowych, naturalnie wyhodowanych nowalijek, dlatego należy znaleźć wyjście alternatywne. Dzisiaj skorzystamy z wysokobiałkowego tuńczyka, bezglutenowego makaronu, bogatego w kwasy omega-3 oleju lnianego oraz podstawowych warzyw wzmacniających odporność.

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)

2 szklanki makaronu bezglutenowego – świderki

2 ogórki kiszone

1 cebulka

1/4 główki sałaty lodowej

4 łyżki oleju lnianego

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

DSC06409

W garnku zagotowujemy wodę (bez soli) i wrzucamy do niej makaron. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ale staramy się, by wyjąć go dopóki jest al dente. Odsączamy i zostawiamy do ostudzenia.

Kroimy w kostkę ogórki. Drobno siekamy średniej wielkości cebulkę. Sałatę lodową kroimy w cienkie paseczki – tak, możemy ją kroić zwykłym nożem, w przeciwieństwie do innych rodzajów sałat.  Tuńczyka odsączamy z płynu i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Do dużej miski wrzucamy makaron i przygotowane składniki. Posypujemy całość pieprzem cytrynowym, który już zawiera w sobie sól. Następnie polewamy sałatkę olejem lnianym. Mieszamy całość za pomocą dwóch łyżek. Wydaje mi się, że sałatka jest na tyle wyrazista, że nie potrzebuje dodatkowego dosalania, ale to oczywiście kwestia indywidualnych upodobań.

Sałatka powinna przez chwilę odpocząć, aby składniki się przegryzły.

DSC06416

Przy serwowaniu polecam udekorować sałatkę pomidorkami koktajlowymi, które ożywią danie czerwonym kolorem.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba