Babeczki smakowe w polewie czekoladowej

DSC06251

Pieczenie babeczek jest czynnością, która nigdy się nie nudzi, bo przepisy można modyfikować wielokrotnie, zamieniając lub dodając jakiś składnik. Nie mówiąc już o rytuale dekoracji takiego z pozoru zwykłego wydzielonego kawałka ciasta. Oto co tym razem przygotowałam.

Ilość porcji: 12 dużych babeczek

Składniki ciasta:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej wrocławskiej

3/4 szklanki cukru

1 duży kisiel smakowy bez sztucznych barwników (użyłam malinowego)

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

1 szklanka mleka 2% tł.

2/5 szklanki oleju rzepakowego

DSC06244

W jednej misce mieszamy składniki suche (wyszczególnione u góry), a w drugiej mieszamy składniki mokre (wyszczególnione u dołu). Następnie wlewamy składniki mokre do suchych i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylewamy do foremek na babeczki, mniej więcej do 4/5 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 25 minut w 170 st. C.

Dekoracja:

100 g czekolady deserowej

100 ml słodkiej śmietanki (12% tł.)

wiśnie z konfitury

garstka wiórek kokosowych

DSC06247

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dolewamy do niej śmietanki. Cały czas mieszamy polewę, aby masa była jednolita i kontrolujemy temperaturę, aby czekolada się nie zważyła. Polewę wylewamy na lekko ostudzone babeczki – ok. 2 łyżeczki polewy na 1 babeczkę. Na górze układamy wiśnie, a całość obsypujemy delikatnie wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba