Zdrowsza sałatka jarzynowa z olejem lnianym

DSC06046

Sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem polskiej diety w okresie zimowym. Trzeba przyznać, że stanowi bardzo dobre źródło witamin i błonnika roślinnego, jednak z uwagi na używany w niej majonez, sałatka jarzynowa traci na swych walorach. Dzisiaj prezentuję nietuczącą wersję tej tradycyjnej sałatki z domowym sosem na bazie jogurtu greckiego i oleju lnianego.

Czas przygotowania: 30-40 minut

Objętość sałatki: 2,5 l

Składniki:

3 jajka

3 marchewki

1 mały seler korzeniowy

2 ziemniaki (najlepiej sałatkowe – typu A)

3 ogórki kiszone

1 jabłko

puszka zielonego groszku

2 małe cebule żółte

DSC06043

Jajka gotujemy na twardo. Gotujemy również obrane marchewki, selera oraz ziemniaki. Posiekaną drobno cebulę zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyła i nie drażniła żołądka. Jajka, warzywa i jabłka kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy wszystkie składniki w dużej misce.

Składniki sosu:

250 g jogurtu greckiego light (4-8 % tłuszczu)

3 łyżki oleju lnianego z pierwszego tłoczenia

2 łyżeczki musztardy francuskiej

przyprawy: pieprz czarny, szczypiorek suszony

sól

Łączymy w miseczce jogurt, olej i musztardę . Dodajemy jakieś 2-3 szczypty pieprzu i mniej więcej tyle samu szczypiorku. Taki sos wylewamy  i mieszamy ze składnikami sałatki. Dopiero po wstępnym spróbowaniu sałatki, decydujemy o dodaniu soli – w końcu ogórki i groszek są solone.

DSC06049

Gotową sałatkę przekładamy do naczynia z przykrywką i wkładamy do lodówki, aby składniki się ze sobą przegryzły. Najlepiej jest podawać sałatkę po upływie kilku godzin od przygotowania. Mam nadzieję, że ta odchudzona wersja przypadnie Wam do gustu.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba