Puszysta i słodka buła na dzień Babci

DSC06029

Babcie lubią słodycze, dlatego w dniu ich święta ucieszą się na widok samodzielnie upieczonego przez ich wnuki ciasta. Mój przepis polecam szczególnie amatorom i osobom nieobeznanych w sztuce kulinarnej, gdyż do przygotowania tego ciast nie potrzeba ponadprzeciętnych umiejętności.

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej typ 650

1/3 szklanki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju rzepakowego

DSC06032

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy w misce z odrobiną cukru na sztywną pianę.

W drugiej misce ucieramy na puszystą masę żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mleko, tym samym rozrzedzamy masę. Cały czas miksując, dosypujemy mąki z proszkiem. Na samym końcu dolewamy stopniowo oleju i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy mikser. Dodajemy do masy białka i delikatnie mieszamy je z masą za pomocą łyżki.

Ciasto wylewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Pieczemy ciasto przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Dekoracja:

1/3 puszki gotowej masy kajmakowej

30 g czekolady deserowej/gorzkiej

DSC06035

Gdy ciasto trochę przestygnie, wyciągamy je z formy. Górę i boki ciasta smarujemy masą kajmakową. /Przy zakupie masy kajmakowej warto sprawdzić jej skład – powinien składać się tylko z mleka zagęszczonego i cukru./ Następnie obsypujemy ciasto otartą czekoladą.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba