Czerwona zupa z suszonymi pomidorami

DSC06039

Na co dzień gotuję zupy, które, zwłaszcza w chłodne dni, są lepszą dawką energii i witalności niż zimna sałatka z produktów ze szklarni. Bazą do proponowanej przeze mnie zupy jest wzmacniający odporność wywar drobiowy. Z uwagi na to, iż w przepisie nie ma użytej śmietany, zupę można przechowywać w lodówce i odgrzewać nawet przez 3 dni.

Składniki:

2 litry wywaru drobiowego (ugotowanego na ćwiartce z kurczaka)

6 suszonych pomidorów z zalewy

3 marchewki

1/3 selera korzeniowego

1 łodyga selera naciowego

2 cebule

2 ziemniaki

3 liście laurowe

8 ziaren ziela angielskiego

przyprawy: papryka słodka, lubczyk, (papryka ostra)

sól

DSC06041

Najpierw przez godzinę gotujemy ćwiartkę kurczaka na wolnym ogniu, poławiając co chwilę szumowiny – w ten sposób uzyskamy wywar. Do takiego wywaru dorzucamy pokrojone w kostkę bądź w talarki świeże warzywa, posiekane suszone pomidory, liście laurowe, ziela, około łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki lubczyku. Gotujemy całość na trochę większym ogniu przez kolejną godzinę. Dopiero pod koniec solimy zupę i ją próbujemy. Jeżeli ktoś lubi bardziej pikantne potrawy, może dosypać jeszcze trochę papryki ostrej.

Czerwona zupa z suszonymi pomidorami, tak jak klasyczny rosół, rozgrzewa i wzmacnia odporność. Dlatego warto ją jeść zimą.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba