Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

DSC05770

Na sylwestrowym stole, poza napojami wyskokowymi i paluszkami, powinna się pojawić jakaś treściwsza sałatka. Z uwagi na to, iż czas nagli, a ja się miotam między pisaniem artykułu o VAT, a szukaniem pomysłu na imprezowe przebranie, zrobiłam szybką sałatkę, którą i Wam polecam. Na pewno zdążycie ją dzisiaj zrobić.

Składniki:

puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

2 ugotowane na twardo jaja

papryka czerwona

mała główka kapusty pekińskiej

cebula (sparzona wrzątkiem)

puszka kukurydzy

150 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

przyprawy: młotkowany pieprz czarny i ziarna kolendry

sól

DSC05774

W robieniu sałatki nie ma zbytniej filozofii. Kapustę, paprykę, cebulę i jajka drobno kroimy. Z puszki z tuńczykiem i puszki z kukurydzą odlewamy wodę, a zawartość dodajemy do reszty składników. Na całość wylewamy jogurt pomieszany z majonezem i przyprawami. Mieszamy całość, próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba