Kukurydziane ciastka o smaku migdałowym

DSC05732

Zapach migdałowy jest obok aromatu cytrusów i cynamonu tym, który przywołuje atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Upiekłam zatem proste ciastka, które kształtem i przybraniem nawiązują do obecnego klimatu. Jak dla mnie przypominają choinki.

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki kukurydzianej

2/3 szklanki cukru

2 jaja

100 g miękkiego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 flakonika aromatu migdałowego

migdały w płatkach do przybrania

DSC05727

Dwa rodzaje mąk, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy jajka, aromat i masło – wyrabiamy całość dłonią do uzyskania elastycznego i jednorodnego ciasta.

Ciasto partiami rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. /Nie zapominamy podsypywać ciasta mąką, żeby ciasto nie przywierało./ Wykrawamy trójkąty za pomocą radełka lub używamy gotowej formy choinki. Ciastka rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, a na górze ciastek układamy płatki migdałów.

DSC05730

Ciastka pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 170 st. C.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba