Złote ciasto owsiane z żurawiną

DSC05675

Ciasto, które tym razem upiekłam, jest inne niż dotychczasowe. Choć użyłam mało przetworzonych składników, tym razem udało mi się oszukać degustatorów, gdyż nie potrafili wskazać z jakich produktów opiekłam złote ciasto. Tym bardziej zaskoczyło ich to, że ciasto sporządziłam z dodatkiem mąki owsianej, która nadanie przecież ciemniejszej barwy.

Składniki:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

100 g miękkiego masła

3/4 szklanki mąki pszennej typ 650

1/2 szklanki mąki owsianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki kurkumy

100 g suszonych żurawin

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie łączymy. Dosypujemy powoli dwa rodzaje mąki, proszek oraz kurkumę i miksujemy na najniższych obrotach. Tak, to właśnie dzięki kurkumie ciasto będzie miało apetyczny kolor i w żadnym stopniu nie wpłynie to na pogorszenie smaku. Mąka owsiana w połączeniu z mąką pszenną uczyni ciasto bardziej wyrazistym i bogatszym w wartości odżywcze, błonnik i witaminy.

Do masy wrzucamy obsypane mąką żurawiny i mieszamy całość łyżką. Warto jeść żurawinę z tego względu, że zmniejszają ryzyko zachorowania na przeziębienie, wrzody żołądka czy choroby serca.

Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką owsianą, małej tortownicy o średnicy 20 cm. Ciasto pieczemy przez 45-50 min. w temperaturze 180 st. C.

DSC05670

Dekoracja:

lukier

10 g płatków migdałów

Po ostudzeniu ciasta możemy zacząć je dekorować. Lukier tworzymy po prostu z cukru pudru i przegotowanej wody. Jednak w przypadku tego ciasta, lukier powstał na bazie soku z mandarynek. Po oblaniu ciasta lukrem, na jego wierzchu układamy płatki migdałów.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *