Babeczki kokosowe z wiśniami

img1448617381300

Na imprezę andrzejkową dobrze jest przygotować deser, który łatwo wziąć w dłoń, bez obawy przed pobrudzeniem. Nie wiem czy z kształtu zapieczonych wiśni można coś wywróżyć, ale wierzę, że babeczki pozostawią miłe samopoczucie i uśmiech na Waszych ustach do końca zabawy.

Składniki ciasta:

2 szklanki mąki pszennej typ 650

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,25 szklanki wiórek kokosowych

1 jajko

1 szklanka mleka

od 0,3 do 0,5 szklanki oleju rzepakowego

***

Jak to zwykle bywa z babeczkami, w jednej misce łączymy składniki suche, a w drugiej mieszamy składniki mokre. Wtedy to płynną masę dolewamy do pierwszej miski i ucieramy na gładką masę. Dobrze jest, gdy mleko i jajko są w temperaturze pokojowej – cukier łatwiej się rozpuszcza w masie. Ilość oleju zależy od Waszej woli, jednak nie powinno być, go mniej niż 1/3 szklanki, bo babeczki będą suche, ani więcej niż 1/2 szklanki, gdyż grozi Wam to tłustym zakalcem. 

Nadzienie:

odmrożone wiśnie lub całe wiśnie z domowej konfitury

***

Ciasto wylewamy do 3/4 wysokości foremek na babeczki. Na środku każdej babeczki układamy po około 3 wiśnie.

Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 25 minut.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba