Ciasto cytrynowe z lukrem

IMG_20151115_135653

Ciasto, które dużo zniesie, wszystko wybaczy i musi się udać. Wystarczy 1 cytryna, by ze zwykłego, ucieranego ciasta stworzyć coś innego.

Składniki ciasta:

5 jaj

200 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

opakowanie cukru wanilinowego

2 szklanki mąki pszennej typ 650

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

***

Oddzielamy żółtka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem wanilinowym. Żółtka ucieramy z cukrem i skórką w dużej misie do uzyskania jasnej i kremowej masy. Dodajemy do niej powoli miękkiego masła i miksujemy. Następnie do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Miksując na najniższych obrotach, stopniowo dosypujemy mąkę i proszek.

Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około 55-60 minut.

Składniki przybrania:

sok z 1 cytryny

cukier puder

wiórki kokosowe lub płatki migdałów

***

Gdy ciasto ostygnie po upieczeniu, przygotowujemy lukier, który nada ciastu odpowiedniego smaku. Do soku z cytryny dodajemy tyle cukru pudru, ile akurat potrzeba do uzyskania gęstej, ale w dalszym ciągu płynnej konsystencji. Wylewamy lukier na ciasto i szybko obsypujemy go wiórkami lub płatkami, aby jak najwięcej lukru pozostało na cieście.

Ciasto serwujemy, gdy lukier zastygnie.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *