Pasta jajeczna z awokado

IMG_20151112_125409

Awokado albo się lubi albo niecierpi. Ja należę to amatorów tego, bądź co bądź, specyficznego owocu. Przepadam zwłaszcza za dodawaniem go do sałatek czy innych świeżych potraw. Dzisiaj przedstawiam propozycję na lekki i odżywczy lunch.

IMG_20151112_125332

Składniki :

3 jaja ugotowane na twardo

1 awokado

1-2 ząbki czosnku

1 pomidor

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżeczki oliwy z oliwek

przyprawy: pieprz czarny, liście lubczyku

sól

***

Pomidora pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych. Awokado przekrajamy w połowie, wyjmujemy pustkę, a miąższ wyciągamy za pomocą łyżeczki. Skórka z awokado może nam później posłużyć do zaserwowania dania.

Miąższ z pomidora i awokado oraz jajka kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy drobno. Do składników dolewamy soku z cytryny i oliwy. Doprawiamy całość około 2 szczyptami pieprzu i szczyptą liści lubczyku. Solimy do smaku.

Proponuje podawać z pieczywem, tortillą lub waflami różowymi.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba