Rogaliki drożdżowe z konfiturą mirabelkową

 IMG_20150905_143558

To, czego szukam w domowych deserach, to nie tylko słodycz. Kwaśny smak sprawia, że danie zyskuje na wyrazie. Dzisiaj przedstawianiam przepis na rogaliki, które prawie nie są słodkie, ale czuć w nich kwasowość mirabelek.

Ilość porcji: 27

Składniki ciasta :

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej

1 jajko

100 g miękkiego masła

2 łyżki i 1 łyżeczka cukru

1/4 szklanki ciepłego mleka

12 g drożdży instant

***

Mleko podgrzewamy i przelewamy do miski. Dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Miksturę zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut.

Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy masło i wcieramy palcami do momentu uzyskania piaskowej struktury. W oddzielnym naczyniu miksujemy na piankę jajko z dwiema łyżkami cukru. Piankę z jajka i zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki z masłem. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut do momentu odchodzenia ciasta od dłoni.

Z ciasta formujemy kulę, obsypujemy ją mąką, wkładamy do miski, zakrywamy folią i pozostawiamy w lodówce na 1-2 godziny. Schłodzenie ciasta ułatwi późniejszą pracę na stolnicy.

Wnętrze:

konfitura z mirabelek lub innych śliwek

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Ciasto dzielimy na 3 części. Stolnicę obsypujemy mąką i po kolei rozwałkowujemy części ciasta. Wykrawamy trójkąty równoramienne z odrobinę krótszą podstawą. Pół łyżeczki konfitury kładziemy przy podstawie, rolujemy ciasto ku wierzchołkowi, a na końcu zakręcamy boku na kształt rogala.

 IMG_20150905_143656

Rogaliki pieczemy do zrumienienia przez około 15-20 minut.

Aby rogaliki były słodsze i lepiej się prezentowały, można obsypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba