Wulkany z nadzieniem serowo-warzywnym

DSC05421

To już nie jest sakiewka, to jest wulkan. Podczas pieczenia ser próbuje wyciekać niczym lawa, a aromat dokładnie wskazuje na to, co za chwilę nastąpi. Jesteście na to gotowi?

DSC05416

Farsz:

1/2 pora

1/3 czerwonej papryki

2 ząbki czosnku

25 g masła

sól

pieprz biały lub czarny

gałka muszkatołowa

70 g sera gouda

Na patelni rozgrzewamy masło i blanszujemy na nim drobno pokrojonego pora oraz paprykę. Posypujemy odrobiną soli, by warzywa szybciej zmiękły. Dodajemy przyprawy i czosnek. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do farszu dodajemy drobno pokrojony ser.

DSC05414

Ciasto:

2/3 szklanki mąki pszennej typ 650

2 łyżki otrąb pszennych

ok. 5 łyżek ciepłej wody

/jajko/

Składniki wyrabiamy na stolnicy. Odkładamy ciasto na 5 minut by odpoczęło. Dzielimy je następnie na 6 części. Kulkę ciasta rozwałkowujemy, po czym wypełniamy nią formę do babeczki. Formę należy najpierw wysmarować masłem i należy również pamiętać, żeby ciasto wystawało ponad, bo później musimy je skleić.

Do wnętrza wkładamy farsz.  Wierzch zakrywamy ciastem i zakręcamy, aby ciasto się skleiło w świder. Górę można wysmarować rozmąconym jajem.

Wulkany pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez 40 minut. Spodziewajcie się,  że czeka Was chrupka skorupka, soczyste wnętrze i maślany aromat.

DSC05424

Wulkany można jeść na gorąco, jak i na zimno. Szczególne wzięcie będą miały na przyjęciu.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba