Pieczona potrawka z piersi kurczaka

DSC05413

Mięso kurczaka jest bogate w łatwoprzyswajalne białko i ubogie w tłuszcz. Szkoda byłoby zmarnować ten potencjał kurczaka podczas jego smażenia. Przedstwiam dzisiaj alternatywę na zdrowy i prosty w przygotowaniu obiad.

Marynata:

0,5 kg piersi kurczaka

1 łyżka oleju rzepakowego

sok z 1/2 cytryny

przyprawy: kurkuma, papryka słodka i ostra, imbir

sól

***

Żeby mięso kurczaka podczas pieczenia nie stało się suche i twarde, potrzebna jest marynata, która je nawilży i zkruszy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy olejem, sokiem z cytryny i doprawiamy. Mięso powinno poleżeć w marynacie co najmniej 2 godziny, zanim zaczniemy je piec.

DSC05403

Dodatki do mięsa:

cukinia

marchew

cebula

przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny (cytrynowy)

sól

***

Cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w plasteki, a cebulę drobno siekamy. Warzywa wsypujemy do naczynia żaroodpornego obsypujemy solą i przyprawami, a następnie mieszamy dłońmi, aby smak równomiernie się rozłożył. Mięso rozkładamy po całości naczynia.

DSC05410

Potrawkę pieczemy przez 1,5 h w temperaturze 180-190 st. C – przez pierwszą godzinę pod przykryciem. W razie potrzeby, podczas pieczenia potrawkę można podlać wodą lub bulionem warzywnym.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba