Pieczona potrawka z piersi kurczaka

DSC05413

Mięso kurczaka jest bogate w łatwoprzyswajalne białko i ubogie w tłuszcz. Szkoda byłoby zmarnować ten potencjał kurczaka podczas jego smażenia. Przedstwiam dzisiaj alternatywę na zdrowy i prosty w przygotowaniu obiad.

Marynata:

0,5 kg piersi kurczaka

1 łyżka oleju rzepakowego

sok z 1/2 cytryny

przyprawy: kurkuma, papryka słodka i ostra, imbir

sól

***

Żeby mięso kurczaka podczas pieczenia nie stało się suche i twarde, potrzebna jest marynata, która je nawilży i zkruszy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy olejem, sokiem z cytryny i doprawiamy. Mięso powinno poleżeć w marynacie co najmniej 2 godziny, zanim zaczniemy je piec.

DSC05403

Dodatki do mięsa:

cukinia

marchew

cebula

przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny (cytrynowy)

sól

***

Cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w plasteki, a cebulę drobno siekamy. Warzywa wsypujemy do naczynia żaroodpornego obsypujemy solą i przyprawami, a następnie mieszamy dłońmi, aby smak równomiernie się rozłożył. Mięso rozkładamy po całości naczynia.

DSC05410

Potrawkę pieczemy przez 1,5 h w temperaturze 180-190 st. C – przez pierwszą godzinę pod przykryciem. W razie potrzeby, podczas pieczenia potrawkę można podlać wodą lub bulionem warzywnym.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *