Ciasto śliwkowe z orzechową nutą

DSC05399

Śliwki kojarzą mi się z powidłami, pieczonym schabem, ale również z domowym ciastem. W klasycznej wersji śliwki po prostu piecze się na placku kruchym lub drożdżowym. Jednak odeszłam od tego schematu i przedstawiam Wam śliwkę w puszystym cieście, otuloną słonecznikiem, a do tego w towarzystwie orzechów włoskich.

DSC05384

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki pszennej typ 650

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 śliwek węgierek

6 orzechów włoskich

DSC05393

Orzechy oczywiście pozbawiamy łupin i prażymy przez około 2 minuty na suchej patelni. Przesypujemy orzechy na ściereczkę i rolujemy, aby pozbawić je goryczkowej skórki.

Śliwki przepoławiamy i pozbawiony pestek.

Oddzielamy żółtka od jajek. Ubijamy pianę z białek z odrobiną cukru. W drugiej misce ucieramy na jasną masę żółtka z cukrem. Dodajemy do masy stopniowo masę i miksujemy na wolnych obrotach. W dalszym ciągu misując, wsypujemy ostrożenie mąkę i proszek. Na koniec dolewamy olej.

DSC05401

Masę wylewamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze masy rozsypujemy równomiernie orzechy i na wierzch rozkładamy symetrycznie śliwki skórką do dołu.

Ciasto pieczemy przez około 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temeratury 180 st. C.

DSC05391

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba