Nektarynkowiec

DSC05335

Ciasta z owocami są delikatniejsze, wilgotniejsze i lżejsze, dlatego tak chętnie jemy je w okresie letnim. W sprzedaży mamy wiele sezonowych owoców, między innymi nektarynki. Różnią się one od brzoskwiń tym, że podczas pieczenia zmieniają miejscami swoją barwę i nadają ciastu subtelnego smaku śliwek.

przepis na małą tortownicę

DSC05336

Składniki:

3 jajka

0,5 szklanki cukru

1 budyń waniliowy

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mąki pszennej

50 g rozpuszczonego masła

3 dojrzałe nektarynki pokrojone w ósemki

Jajka rozbijamy trzepaczką. Powoli dosypujemy cukru, cały czas ubijając jajka. Dodajemy proszek i budyń – dokładnie rozprowadzamy. Wsypujemy mąkę i zamaszystymi ruchami łączymy wszystko trzepaczką tak, aby masa pozbawiona była grudek. Na koniec dolewamy do masy rozpuszczonego masła (ale nie zbyt gorącego) i mieszamy.

DSC05318

Masę wylewamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na górze rozkładamy ósemki nektarynek.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez godzinę – tak, by środek się zapiekł i nie był surowy.

DSC05324

Do dekoracji wystarczy cukier puder.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba