Błyskawiczna drożdżówka

DSC04834

Jeżeli jesteśmy leniwi i niecierpliwi, ten przepis na drożdżówkę jest wprost idealny. Czas pracy i oczekiwania zostaje skrócony za sprawą użycia drożdży instant. A przecież nic tak nie cieszy w letnie popołudnie, jak zjedzenie jeszcze ciepłej drożdżówki ze szklanką zimnego mleka.

DSC04828

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

3 jaja

1 szklanka ciepłego mleka

75 g płynnego masła

8 g drożdży instant w proszku

DSC04836

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dosypujemy cukier i drożdże w proszku. Mieszamy wszystko, a następnie wbijamy jajka i dolewamy ciepłe (ale nie gorące) mleko. Za pomocą łyżki łączymy dokładnie składniki, po czym strumieniem dolewamy płynnego masła. Mieszamy całość energicznie jeszcze przez 10 minut.

Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy masę drożdżową. Pozostawiamy formę w ciepłym miejscu na około 20 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

DSC04840

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego! 

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba