Pasztet drobiowo-wieprzowy

DSC04755

Lubimy pasztety, ale nie zawsze decydujemy się na ich pieczenie. Niestety kupowany w sklepie pasztet można przyrównać do damskiej torebki mieszczącej w sobie nieodgadnioną listę szpargałów. Mimo wszystko, wolę wiedzieć co ląduje na moim stole, dlatego decyduję się na jedzenie wyłącznie domowcyh pasztetów. Oto przepis na jeden z nich.

DSC04763

Przepis na 2 małe foremki pasztetu.

Składniki:

2 ćwiartki kurczaka (ok. 0,5 kg)

200 g wątróbki wieprzowej

400 g karkówki wieprzowej

3 jaja

ciabata (80 g)

3/4 szklanki mleka

2 cebule

2 łyżeczki soli

przyprawy: gałka muszkatałowa, imbir, pieprz czarny, liście kolendry

DSC04761

W dużym garnku ogrzewamy wodę, do której wrzucamy umyte mięso, wątróbkę i cebule. Gotujemy wszystko na średnim ogniu przez około 20-30 minut. Wyciągamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciabatę zalewamy mlekiem, żeby wchłonęła wilgoć i zmiękła.

Przepuszczamy przez maszynkę zarówno to, co ugotowaliśmy, jak również odciśniętą ciabatę. Od Was zależy, czy wykorzystacie również drobiowe skórki, jednak musicie brać pod uwagę, że pasztet straci na wilgoci, jeżeli z nich zrezygnujecie.

Do zmielonej masy dodajemy jaja i dolewamy mleko od ciabaty (aby masa była bardziej wilgotna). Nie boimy się dużej ilości przypraw – to dzięki nim pasztet stanie się wyrazisty. Moim zdaniem 2 łyżeczki soli zdecydowanie powinny wystarczyć.

DSC04754

Masę wylewamy do foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temeratury 180 st. C przez 1 godzinę i 10 minut.

Pasztet kroimy i serwujemy dopiero, gdy ostygnie. Dobrze będzie się komponował ze świeżymy warzywami.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Alysia Godkin napisał(a):

    I could not refrain from commenting. Exceptionally well written!|