„Żelazna” sałatka

DSC04751

Walka z anemią wymaga zastosowania radykalnych rozwiązań. Odpowiednie zaplecze farmakologiczne jest niewystarczające by odbudować organizm, zatem należy komponować posiłki z produktów bogatych w żelazo. Dzisiaj na tapecie wątróbka…

DSC04745

Składniki:

wątróbka wieprzowa – 100 g

olej rzepakowy do smażenia

szczypiorek

liście sałaty

pomidor

***

Wątróbka wieprzowa ze wszystkich zwierzęcych wątróbek ma największą ilość żelaza – 23,3 mg na 100 g. Przypominam, że dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek u mężczyzn wynosi 10 mg, a u kobiet 20 mg. Niemniej jednak należy również pamiętać, iż wątróbka wieprzowa ma największą ilość cholesterolu, dlatego nie może być zbyt często jadana.

Wątróbkę bardzo szybko się przygotowuje. Należy ją opłukać, pokroić w drobne kawałki i osuszyć z nadmiaru płynu ręcznikiem papierowym. Nigdy nie solimy jej przed smażeniem, gdyż będzie twarda i niezjadliwa. Wątróbkę smażymy bardzo krótko na rozgrzanym oleju. Żeby zniwelować nieprzyjmny zapach, wątróbkę można namoczyć na godzinę przed smażeniem w mleku (po czym dokładnie ją osuszyć ręcznikiem).

Pomidor wprawdzie nie ma zbyt wiele żelaza (0,3 mg na 100 g), ale posiada dużo potasu wspomagającego nasze serce. Sałata ma już nieco więcej żelaza (0,9 mg na 100 g), jednak jej głównym atutem jest dawka witamin. Dodatek, który w tym przypadku jest najbardziej bogaty w żelazo, to szczypiorek (1,9 mg na 100 g).

DSC04748

Dressing:

garść liści pokrzywy

sok z 1/2 limonki

1 łyżka oliwy z oliwek

0,5 łyżeczki cukru

sól

***

Dressing jest nietypowy, bo oparty na zblendowanych liściach pokrzywy. Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach.

Witamina C jest ważnym składnikiem wspomagającym wchłanienie żelaza zawartego w posiałkach. Właśnie dlatego dressing zawiera w sobie sok z limonki, który zawiera dawkę tej witaminy, lecz jest delikatniejszy niż sok z cytryny.

Życzę zdrowia anemikom!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba