Lekki biszkopt z truskawkami

DSC04736

Świeże owoce, zimne desery i lekkie jak piórko ciasta – z tymi smakołykami kojarzy mi się lato. Czas najwyższy zrobić lekki biszkopt z truskawkami, którego przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku.

DSC04744

Składniki biszkoptu:

3 jajka

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki oleju rzepakowego

***

Oddzielamy białko od żółtek. W misce nr 1 ubijamy na sztywno białka z odrobiną cukru, a w misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem. Powoli dodajemy pianę z białek do żółtek i mieszamy. Dosypujemy stopniowo mąkę z proszkiem i dalej mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dolewamy finalnie oleju.

Masę wylewamy do dużej tortownicy natłuszczonej i obsypanej mąką – wylana masa nie powinna sięgać wyżej niż do 1/3 wysokości rantów. Ciasto pieczemy przez około 40-45 minut w 170 st. C. Ciasto powinno równomiernie urosnąć i lekko się zarumienić.

DSC04741

Przybranie:

0,5 kg truskawek

galaretka z owoców leśnych bez sztucznych barwników

***

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Gdy ciasto już przestygnie (ale jest jeszcze ciepłe), owijamy je z góry tortownicy folią spożywczą, żeby wierzch ciasta zwilgotniał.

Odkrywamy ciasto i kładziemy na nim przekrojone truskawki. Polewamy całość galaretką dopiero wtedy, gdy galaretka rzeczywiście zacznie przemieniać się w żel. W innym wypadku ciasto wchłonnęłoby całość płynu. Odstawiamy do lodówki, by galaretka stężała.

DSC04738

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *