Pulpety z letnimi warzywami – gluten free

DSC04727

W letnie dni smażone potrawy schodzą w cień, ustępując miejsca lekkim daniom bazujących na świeżych warzywach. Pora zatem na pulpety, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

DSC04725

Składniki pulpetów:

0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

jajko

listki natki pietruszki

czubata łyżka bułki tartej (gluten free)

mąka kukurydziana – do obtoczenia

pieprz cytrynowy i ziołowy

sól

***

Mięso wraz z jajkiem i pryprawami wyrabiamy dłonią. Dolewamy do masy trochę ciepłej wody, żeby pulpety nie były twarde. Gdy masa będzie luźna i klejka, dosypujemy byłki i dorzycamy posiekanej natki pietruszki. Formujemy kulki i obtaczamy je w mące kukurydzianej.

DSC04728

Składniki wywaru:

mała cukinia – 350 g

2 pomidory

2 cebule

ziele angielskie

3 liście laurowe

sól

***

Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej cebulę, pomidory (sparzone, pozbawione skórek i gniazd nasiennych), liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Po 5 minutach wrzucamy delikatnie pulpety, zmniejszamy gaz pod garnkiem i przykrywamy. Po kolejnych pięciu minutach wrzucamy pokrojoną w półplastry cukinię (wraz ze skórką). Całość doprawiamy solą. Po 10 minutach pulpety są gotowe, a cukinia wcale nie jest rozgotowana.

Danie można podawać zarówno z wywarem jak i bez. Moim zdaniem dobrze komponuje się z nim kasza.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba