Letni bigos z młodej kapusty

DSC04566

Nie jestem entuzjastką ciężkiej kuchni, aczkolwiek lubię odwoływać się do tradycyjnej kuchni polskiej. Dzisiaj postanowiłam pokazać Wam bigos w nieco lżejszym wydaniu. Delikatność młodej kapusty wraz z odpowiednimi dodatkami sprawi, że danie nie będzie nam ciążyć na żołądku, natomiast kiełbaska uwydatni charakterystyczny smak bigosu.

Illość porcji: 6-8

DSC04560

Składniki:

 główka młodej kapusty

marchewka

kwaśne jabłko

2 cebule

2 pomidory

2 łyżki oleju rzepakowego

2 pałki kiełbasy dobrej jakości

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

pieprz czarny

sól

***

Do dużego garnka nalewamy około 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Wrzucamy pokrojoną w drobne paski kapustę oraz pokrojone w kostkę jabłko i marchewkę. Zmniejszamy lekko ogień i wrzucamy liść wraz z zielem angielskim.

Na patelni rozgrzewamy olej i partiami zaczynamy smażyć na złoto pokrojoną kiełbasę. Następnie wrzucamy ją do garnką z kapustą. Gdy obsmażymy już całą kiłbasę, na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Gdy cebula lekko zmięknie i się zarumieni, na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory. Całość mieszamy do momentu zmiękczenia pomidorów. Następnie zawartość patelni wrzucamy do garnka.

DSC04563

Gotujemy całość na małym ogniu przez około godzinę. Nie zapominajmy o mieszaniu i ewentualnym podlewaniu bigosu odrobiną wody, aby nie dopuścić do przypalenia. Dopiero, gdy bigos się ugotuje, doprawiamy go solą i pieprzem.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba