Pieczone podudzia na ostro z jabłkowo-imbirowym towarzystwem

DSC04290

Już jakiś czas temu zrezygnowałam z gotowych mieszanek przypraw i zaczęłam bawić się tworzeniem swoich własnych. To nas rozwija jako kucharzy, ale także daje pewności co do zawartości mieszanki (pozbawionej sztucznych wzmacniaczy smaku). Dzisiaj polecam lubiane przez wszystkich podudzia kurczaka w mojej autorskiej aranżacji.

DSC04278

Składniki:

4 podudzia kurczaka

papryka słodka

papryka ostra

majeranek

imbir w proszku

sól

Z przypraw przygotowujemy mieszankę. Umyte i osuszone podudzia nacieramy uzyskaną mieszanką. Niech mięso przechodzi ich smakiem co najmniej pół godziny.

DSC04280

Dodatki:

jabłko

2 ziemniaki

marchewka

cebula

imbir w proszku

pieprz czarny

sól

Jabłko wydrżąmy w środku i kroimy razem ze skórą na cząstki. Młode i wyszorowane ziemniaki przekrawamy na talarki. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy na pół, a następnie w półplasterki.

DSC04282

Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy najpierw ziemniaki – solimy i pieprzymy. Później kładziemy jabłka i cebulę, a na wierzch wysypujemy startą marchewką. Doprawiamy wszystko imbirem, pieprzem i solą.

Na tak uzyskanym podeście warzywno-owocowym ustawiamy podudzia. Wytapiający się z nich tłuszcz wzbogaci smakiem nasze dodatki. Całość pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny w 180 st. C, ale na 5 minut przed wyjęciem zdejmujemy pokrywkę i podkręcamy temperaturę, aby skórka na udka się lekko przypiekła.

DSC04286

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba