Czerwona pasta rybno-jajeczna

DSC04270

Dobrze jest zrobić w zapasie coś na czarną godzinę, coś, co wystarczy wyjąć z lodówki, coś, co szybko przekąsimy. Zrobienie pasty nie jest trudne i wystarczy jej niewiele by urozmaicić nasze „szybkie” kanapki.

Czas przygotowania: 20-25 minut

DSC04262

Składniki:

1 makrela (200 g)

3 ugotowane na twardo jaja

1 duża cebula

1 łyżka koncentratu pomidorowego

100 g jogurtu typu greckiego light (2% tł.)

sok z 1/2 cytryny

przyprawy: papryka słodka, pieprz cayenne

***

Makrelę obieramy z ości, a przebrane mięso ugniatamy w dłoniach (by przy okazji wyłapań te najmniejsze ości). Jajka i cebulę drobniutko kroimy. Masę zalewamy jogurtem i koncentratem, a na koniec przyprawiamy. Jeżeli chcecie, aby Wasza pasta była aksamitna i jednorodna, użyjcie blendera.

DSC04263

Pasta świetnie nada się do zrobienia mini kanapek na przyjęcie. Nie musicie jej zjadać od razu, w końcu może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba