Zupa warzywna z czerwoną soczewicą

DSC04110

Niemal codziennie na moim stole gości zupa. Lubię, gdy jest delikatna, lekka i pełna warzyw. Przedstawiam Wam moją szybką wersję odżywczej i smacznej zupy na bazie prostych warzyw i czerwonej soczewicy, która dostarcza nam cennego białka.

Czas przyrządzenia: 30 minut

Ilość porcji: 6-8 porcji

Składniki:

marchew

pietruszka

2 łodyżki selera naciowego

cebula

1/2 czerwonej papryki

100 g czerwonej soczewicy

100 ml słodkiej śmietanki (12%)

3 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

sól

2 litry wody

DSC04111

Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę, selera i paprykę kroimy w małą kostkę.

Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy świeże warzywa z soczewicą oraz przyprawami (liść laurowy i ziele angielskie).

Gotujemy przez około 15-20 minut na dużym ogniu. Po odstawieniu garnka z ognia, zalewamy całość śmietanką i finalnie solimy do smaku.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba