Ciasto cytrynowe z polewą kakaowo-pomarańczową

DSC04107

W marcu musimy zdać się jeszcze na importowane owoce. Mam nadzieję, że cytrusy Wam się nie znudziły, gdyż szybkie i pachnące ciasto z ich wykorzystaniem jest na wyciągnięcie Waszych rąk.

DSC04104

Składniki:

5 jajek

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 budyń waniliowy (40 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

szczypta soli

Oddzielamy żółtka od białek. W misce nr 1 ubijamy na sztywną pianę białka z odrobiną soli i cukru. W misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem i skórką cytrynową. Powoli do miski nr 2 dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia i powoli miksujemy. Na koniec dolewamy olej i ostatni raz miksujemy.

Masę wylewamy do natłuszczonej i odsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku przez około 45 minut.

DSC04099

Polewa:

sok z 1/2 pomarańczy

50 g masła

1 łyżka kakao

3 łyżki cukru

skórka otarta z 1 pomarańczy

Gdy ciasto zaczyna stygnąć, przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy sok i wrzucamy masło. Po rozpuszczeniu się masła dodajemy cukier, kakao i skórkę (zostawiamy sobie odrobinę skórki do dekoracji). Podgrzewamy do odparowania i zgęstnienia polewy.

Po około 5 minutach polewa nadaje się do polania nią ciasta. Na polewę rozrzucamy odrobinę skórki, która nam została.

DSC04102

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba