Kotlety z zielonej soczewicy – gluten free

DSC04049

Kotlety nie muszą być mięsne by dawać sporą dawkę białka oraz energii. Zachęcam Was do wykorzystywania w kuchni bogatych w witaminy roślin strączkowych do przyrządzania pożywnych obiadów. Może polubicie soczewicę tak jak ja.

DSC04046

Składniki:

150 g zielonej soczewicy

1 całe jajo

białka z 2 jaj

2-3 łyżki mąki kukurydzianej

cebula

ząbek czosnku

przyprawy: pieprz czarny, gałka muszkatałowa, ziarna kolendry, kurkuma

sól

/olej rzepakowy do smażenia/

Soczewicę gotujemy na wolnym ogniu dzień wcześniej przez około 1 godzinę.

Ugotowaną soczewicę ucieramy dłonią z drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym czosnkiem, szczyptą gałki, łyżeczką rozgniecionych ziaren kolendry, dwiema szczyptami kurkumy i pieprzu. Masę wyrabiamy i solimy do smaku – możemy spróbować, aby sprawdzić doprawienie.

Do masy dodajemy jajka i mąkę – powstaje zwarta, ale lepka w konsystencji. Kotlety zamiast formować w dłoniach, będziemy układać na bieżąco za pomocą łyżki na patelni.

Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia.

DSC04052

Kotlety z zielonej soczewicy proponuję podawać z sałatką z sosem jogurtowym.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba