Ciastka kakaowo-jaglane ze skórką z pomarańczy – gluten free

DSC04041

Przyszła pora na ciasteczka bezglutenowe, delikatnie kakaowe z wyczuwalną nutą pomarańczy. Z pewnością urozmaicą jadłospis nie tylko osób na diecie bezglutenowej.

DSC04034

Składniki:

2 szklanki mąki jaglanej

1 szklanka mąki z ciecierzycy

1 szklanka cukru

1 płaska łyżeczka sody

3 łyżeczki kakao

200 g masła extra

3 jajka

W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki. Następnie dodajemy pokrojone masło i jajka. Łączymy dłonią i ugniatamy. Powstaje zwarta, ale lepka masa. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki jaglanej i obtaczamy w niej na stolnicy ciasto, formując wałeczki jak na kopytka. Za pomocą noża odcinamy kawałki wałeczka – to będą nasze ciasteczka.

DSC04037

Dekoracja:

starta skórka z pomarańczy

Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Im ciaśniej je ułożymy, tym większe prawdopodobieństwo, że ciastka się skleją. Na górze ciastek kładziemy odrobinę skórki dla podbicia smaku. W zależności od tego jakie ciasta lubimy (czy kruche czy jednak wilgotne w środku) pieczemy od 12 do 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

DSC04043

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba