Zielona pasta z wędzonej makreli

DSC04015

Wydaje mi się, że pospolita makrela jest niedoceniana. A przecież zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (wspomagających pracę mózgu i obniżających cholesterol), ogrom selenu (zwiększającego odporność), witaminy z grupy B, witaminę A i E (odpowiadające za wygląd skóry, chroniące przed anemią) oraz wapń, fosfor i witaminę D (wzmacniające kości i zęby). Przedstawiam Wam ciekawą propozycję na rybną przekąskę.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

DSC04009

Składniki:

1 wędzona makrela (250 g)

2-3 łodyżki selera naciowego

liście kapusty pekińskiej

200 g zielonego groszku

1/2 pora

2 łyżeczki musztardy francuskiej

Najbardziej żmudną czynnością jest obieranie makreli i pozbawianie ją ości. Radzę dokonywać wstępnego oczyszczenia mięsa, a następnie ugniatania go w misce. To pozwoli wyłapać dłonią małe ości. Groszek rozgniatamy, natomiast pozostałe warzywa drobno kroimy.

DSC04011

Dressing:

350 g jogurtu naturalnego

1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Wypełnieniem suchych składników będzie duża ilość jogurtu. Nada on paście kremowej konsystencji. Pamiętajcie, aby nie solić pasty, gdyż makrela jest dostatecznie słona – poza tym musztarda i groszek również zawierają w sobie sól.

DSC04018

Proponuję podawać pastę z makreli na pieczywie lub waflach ryżowych.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *