Ostra sałatka paprykowa z jajkiem

DSC04005

Jeżeli lubicie piekącą ostrość chilli i chcielibyście zasmakować odchudzonej, a przede wszystkim pożywnej sałatki, to polecam Wam prosty wariant przedwiosennego lunchu. Rezygnujemy z ciężkich, majonezowych sosów na rzecz lżejszych dressingów. Natomiast ospały metabolizm podkręcimy za sprawą zawartej w papryczkach kapsaicynie.

DSC03994

Ilość porcji: 4-6

Składniki:

czerwona papryka słodka

1/2 ostrej papryki chilli

liście kapusty pekińskiej

cebula

200 g kukurydzy

2-4 jajka ugotowane na twardo

DSC04000

Dressing:

2 łyżki oleju rzepakowego

100-150 g odtłuszczonego jogurtu greckiego (4% tł.)

przyprawy: pieprz czarny, papryka słodka, bazylia

sól

DSC04006

Warzywa kroimy jak najdrobniej. Ilość chilli zależy oczywiście od naszych upodobań. Osobiście uwielbiam ostre dania, dlatego użyłam aż 1/2 papryczki. Jajka można podać w taki sam sposób jak na zdjęciu, albo od razu wkroić do sałatki.

Dressing na bazie oleju i jogurtu jest doskonałym zamiennikiem majonezu – zdecydowanie mniej kalorycznym, choć o podobnej konsystencji.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *