Puszysty omlet ze szczypiorkiem – gluten free

DSC03898

Wydawać by się mogło, że omlet nie należy do trudnych dań. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście zrobić bezglutenowego omleta, który nie przypominałby w konsystencji piasku, lecz był rzeczywiście puszysty i delikatny? Mi się ta sztuka udała, więc podzielę się moim piankowym przepisem.

DSC03894

Ilość porcji: 2

Składniki:

3 jajka

3/4 szklanki mleka

3 czubate łyżki mąki z ciecierzycy

szczypiorek

2 łyżki oleju rzepakowego

czarny pieprz

sól

***

Oddzielamy białka od żółtek. W jednej misce ubijamy jajka ze szczyptą soli i pieprzem na sztywną pianę. W drugiej ucieramy żółtka, a następnie mieszamy z mlekiem. Dodajemy mąkę i olej – łączymy całość. Powoli dodajemy białka i mieszkamy łyżką. Na koniec w misce ląduje drobno pokrojony szczypiorek.

Na rozgrzaną i suchą (najlepiej żeliwną, która utrzymuje ciepło) patelnię wylewamy połowę masy – w końcu powstaną dwa niezależne omlety. Pieczemy na patelni, na niższym już gazie, przez 2 minuty z jednej i 1 z drugiej strony. Najtrudniejsze jest przewracanie omleta, ze względu na jego delikatność. Istnieją dwie szkoły: użycie do tego dwóch szpatułek bądź przecięcie placka na patelni na dwie połówki.

DSC03899

Omlet proponuję podawać z twarogiem i ulubionymi warzywami.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba