Miodowo-jaglane muffiny – gluten free

DSC03873

Słodycze nie zawsze muszą być niezdrowe. Polecam pozbawione cukru muffiny, które swoją słodycz zawdzięczają fruktozie zawartej w miodzie oraz marchewce. Ze względu na to, iż użyłam mąki jaglanej, deser jest delikatny i bezglutenowy.

DSC03863

Ilość porcji: 12

Składniki:

3 jajka
4 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki jaglanej
1 łyżeczka sody
2 duże marchewki (otarte na dużych oczkach)

***

Odzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy lekko trzepaczką. W drugiej misce ucieramy żółtka z miodem, następnie z mlekiem, olejem, mąką i sodą. Do masy dodajemy otartą marchewkę, a na samym końcu ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Powstała masa jest dość rzadka, ale przez to muffiny będą wilgotne i lekkie.

DSC03864
Masę nakładamy do foremek łyżką, starając się utrzymać jednakową konsystencję każdego z mufffinów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 30-35 minut.

DSC03877

Muffiny proponuję polewać rozpuszczoną gorzką bądź deserową czekoladą. Pomimo polewy, dalej będzie zdrowo, a na pewno smacznie.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba