Salceson czyli kakaowy jabłecznik

DSC03726

Salcesonu z resztek wieprzowych raczej nie polecam, ze względów zdrowotnych i estetycznych. Za to polecam Wam dość lekki deser, który w wyglądzie może przypominać właśnie ten garmażeryjny wyrób. W dodatku jest wręcz banalny w przyrządzeniu.

DSC03713

Składniki:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej typ 650

1/2 szklnaki kaszy manny

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 płaskie łyżeczki sody

3 łyżki kakao

szczypta kardamonu

2-3 duże jabłka

***

W dużej misce ubijamy jajka trzepaczką. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie wrzucamy pozostałe składniki ciasta i wszystko mieszamy.

DSC03716

Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Ciasto wylewamy do wysmarowanej (małej) tortownicy i wrzucamy na ciasto jabłka. Możecie również przed wylaniem ciasta do formy wrzucić jabłka bezpośrednio do masy i wymieszać. Salcesonowy efekt będzie nawet bardziej widoczny.

DSC03718

Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez około godzinę (1h 10 min.).

Proponuję pozyspywać cukrem pudrem. Taki jabłecznik doskonale nadaje się jako dodatek do przedpołudniowej kawy.

DSC03724

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *