Sernik z brzoskwiniami – gluten free

DSC_0013

Proponuję nieco odchudzoną wersję sernika z mniejszą ilością cukru, bez dodatkowego tłuszczu, ale za to z owocami z syropu.  Pamiętajcie, że sernik to źródło białka, dlatego jest jednym ze zdrowszych deserów, na które możemy sobie od czasu do czasu pozwolić.

DSC03679

Składniki:

1 kg mielonego twarogu (7,5-8% tłuszczu)

4 jajka

0,5 szklanki cukru

4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

opakowanie cukru wanilinowego

puszka brzoskiń w syropie

/do 0,5 szklanki mleka/

***

Potrzebujemy dwóch misek. W większej łączymy ze sobą twaróg, cukier, mąkę i żółtka. W mniejszej ubijamy białka z cukrem wanilinowym. Jeżeli masa twarogowa nie przypomina w konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany, możemy ją rozrzedzić mlekiem. Do masy twarogowej dodajemy teraz ubite białka i delikatnie mieszamy.

DSC03681

Masę wylewamy do natłuszczonej masłem albo olejem tortownicy. Pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie rozkładamy równomiernie na górze.

Pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, ale z tym zastrzeżeniem, że w połowie pieczenia wyciągamy sernik na około 15 minut, by pozbyć się niepotrzebnych pęcherzy. W sumie pieczenie będzie trwało 1 godzinę i 25 minut.

DSC_0014

Radziłabym, aby sernik ostygał przez 30 minut w piekatrniku, a następnie jeszcze przez kilka godzin na zimnym parapecie, zanim zaczniemy go kroić.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *