Mielone kotleciki z indyka z natką pietruszki, czosnkiem i kolendrą – gluten free

DSC03687

Szybko, smacznie i zdrowo – te trzy określenia nie zawsze chodzą ze sobą w przyjaźni. Zachęcę Was dzisiaj do lżejszego mięsa indyczego, które dzięki aromatycznym dodatkom, skusi Was do zmian w Waszej diecie. Dzisiaj mięso będzie smażone, ale przepis nadaje się z powodzeniem do przygotowania dania w piekarniku.

DSC03684

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa z udźca indyka

2 jajka

3 łyżki mąki z ciecierzycy

1/2 cebuli

ząbek czosnku

łyżeczka musztardy fransuskiej

listki natki pietruszki

łyżeczka ziaren kolendry

sól

olej rzepakowy do smażenia

***

DSC03686

Cebulę drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę szatkujemy. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu lub zgniatamy tasakiem. Teraz możemy wszystkie składniki kotletów połączyć w jedną masę. Uzyskujemy zwartą, ale lepką masę.

Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie kładziemy łyżką kotleciki. Może nie wyjdą Wam identyczne, ale za to soczyste. W końcu im więcej wypełniaczy (mąki czy bułki) tym kotlety są twardsze i mniej wartościowe, a poza tym wchłaniają więcej tłuszczu z patelni. Nasze kotleciki po szybkim przesmażeniu są rumiane, chrupkie z zewnątrz, a w środku delikatne, acz wyraziste w smaku.

DSC03689

Proponuję podawać kotlety z sosem jogurtowym, lekką sałatą i małymi ziemniakami.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba