Śmietankowo-ziołowa roladka na święto Dziadka – gluten free

DSC03675

Mojego dziadka pamiętam jak przez mgłę, więc może dlatego postanowiłam przyrządzić lekkie, piankowe roladki z delikatnym musem. Są jak suptelne wspomnienie, do którego chce się wracać.

DSC03667

Składniki pianki:

5 schłodzonych białek z jajek

3 łyżki mąki z cieciorki/ciecierzycy

3 szczypty ziół prowansalskich

sól

***

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i otartymi w dłoniach ziołami. Dodajemy mąkę i delikatnie miksujemy.

Dużą prostokątną formę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Do formy wylewamy masę i pieczemy w rozgrzanym do 160 st. C piekarniku przez około 30 minut.

DSC03670

Składniki musu:

200 g serka śmietankowego z jogurtem

100 g przecieru pomidorowego

1 duży ząbek czosnku

5 szypt suszonej bazylii

***

Gdy pianka się piecze, możemy przyrządzić prosty mus. W garnuszku podgrzewamy (ale nie gotujemy) składniki musu do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.

Upieczoną piankę wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy również z formy (unosząc za folię), kładziemy na blacie i od razu rozsmarowujemy na niej mus. Piankę odrywamy od foli i skręcamy w formę roladki. Tak powstałą roladkę zawijamy naszą folią aluminiową, zakręcając na końcach i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Pokrojone na ukos mini roladki proponuję podawać jako przekąskę na przyjęciach. Sprawdzają się wyśmienicie, zwłaszcza, gdy przyjęcie jest w stylu włoskich smaków.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba