Rogale półkruche na święto Babci

DSC03665

Moja Babcia bardziej niż słodycze lubi więcej słodyczy. Z tego względu z okazji jej święta nie mogłam zrobić nic innego jak coś słodkiego. Polecam Wam zwłaszcza dzisiaj zrobienie rogali z bardzo plastycznego ciasta z musem jabłkowym w środku.

DSC03661

Składniki ciasta:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650

1/2 szklanki mąki krupczatki

1 szklanka cukru pudru

200 g masła extra (miękkiego)

1 jajko

3 żółtka

1 budyń waniliowy

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka proszku do pieczenia

***

Mąkę pszenną (na razie 2 szklanki) mieszamy z krupczatką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Sypką masę ucieramy z masłem rękoma. Powstałą kruszonkę wykładamy na stolnicę, robimy na środku wgłębienie i dodajemy resztę skłaników. Zostało nam jeszcze 1/2 szklanki mąki, przyda się właśnie teraz w momencie zwierania ciasta. Czujecie w rękach jak kleista masa staje się elastyczne, niemal jak plastelina.

DSC03658

Składniki musu:

przecier/dżem jabłkowy

2-3 łyżki kaszy manny

łyżka cynamonu

***

Ciasto rozwałkowujemy partiami i wykrawamy równe kwadraty. Na środku każdego z nich kładziemy odrobinę musu i zawijamy. Zrobiłam dwie wersje: wywiniętych i wyprostowanych rogali.

Rogale pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do temp. 180 st. C piekarniku – jednak wszystko zależy od wielkości ciastek. Ważne, żeby się pięknie zarumieniły.

DSC03662

Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia. Powinny Babci smakować – są delikatne i kruche.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba