Klops wieprzowo-wołowy z zielonymi oliwkami – gluten free

DSC03452

Mięso mielone wcale nie musi zamienić się w tradycyjnego kotleta. Alternatywą na obiad może być upieczony w piekarniku klops. Dodam jeszcze więcej, że wcale nie musi być wypełniony morzem bułki tartej, aby utrzymać właściwą konsystencję.

Ilość porcji: 6

DSC03449

Składniki:

500 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego (2:1)

jajko

seler

1/2 pora (biała częśc)

100 g zielonych oliwek

pieprz czarny i ziołowy

sól

***

Selera gotujemy w skórce do miękkości. Po ostudzeniu obieramy i ucieramy na gładko na tarce (seler stanie się wypełniaczem klopsa). Pora drobno kroimy, a połowę oliwek siekawmy. Warzywa łączymy z mięsem, jajkiem i przyprawami.

DSC03450

Masą wypełniamy dokładnie foremkę, tak by nie pojawiły się nigdzie pęcherze i wolne miejsca. Na górze dekorujemy całość połówkami oliwek, które nam zostały. Oliwki układamy w taki spoób, by po upieczeniu można było wydzielić określone porcje.

Pieczemy przez ok. godzinę w piekarrniku rozgrzanym do temp. 190 st. C.

DSC03454

Klopsa wieprzowo-wołowego proponuję podawać z surówką z kiszonej kapusty, która przyspiesza przemianę materii, reguluje przemianę tłuszczową oraz obniża poziom cholesterolu.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *