Ciasto pomarańczowe

DSC03443

Przyszedł weekend czyli czas na małe grzeszki – między innymi kulinarne. Fanom cytrusów polecam zrobienie prościutkiego ciasta, którego aromat i smak orzeźwia nas w te zimne dni oraz przywołuje skojarzenie wakacji.

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

100 g miękkiego masła extra

50 ml oleju rzepakowego

skórka otarta z dwóch pomarańczy (pomarańczowa część)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

DSC03446

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy do masy olej i masło – ucieramy. Następnie do miski dosypujemy mąkę, proszek i skórkę. Odstawiamy mikser i do powstałej, ciężkiej masy dodajemy lekką pianę celem dodania delikatności. Do mieszania używamy łyżki bądź szpatułki.

Ciasto wylewamy do tortownicy sowicie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Po wyłączeniu piekarnika, ciasto pozostawiamy w środku przez około 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.

DSC03440

Dekoracja:

Sok z jednej pomarańczy

cukier puder

wiórki kokosowe lub płatki migdałów

***

Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, polewamy je lekkim lukrem uzyskanym z połączenia soku z pomarańczy i cukru pudru, który zostanie wchłonięty przez ciasto. Lukier posypujemy w zależności od upodobań wiórkami bądź płatkami migdałów.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba