Tatar na sylwestrową noc

WP_001527

Bez niego nie ma udanego wesela ani innej imprezy bankietowej – wbrew pozorom nie mam na myśli alkoholu lecz tatara. Przyznam, że niebezpieczne jedzenie surowego mięsa dodatkowo z surowym jajkiem może nie przemówić do większości społeczeństwa, ale ryzyko można ograniczyć. Na pewno powinniśmy postawić na wysokiej jakości (świeżą) wołowinę i dokonać pewnych modyfikacji w samym przepisie.

Składniki:

200 g mięsa z polędwicy wołowej

1-2 łyżki oleju rzepakowego

2-3 łyżki przegotowanej wody

sos sojowy

pieprz czarny

sól

W zależności od upodobać albo przepuszczamy mięso przez maszynkę albo siekamy je nożem. Zamiast żółtka dodajemy do mięsa oliwę. Woda sprawi, że podczas wyrabiania ręką, masa będzie bardziej puszysta i plastyczna. Moim zdaniem sos sojowy idealnie nadaje się do wołowiny, gdyż podbija jej smak. Z solą uważajmy, bo sam sos jest słony. Najważniejsze, by pieprz był świeżo mielony – gruby i aromatyczny.

Dodatki:

ogórki kiszone

cebulka (sparzona wrzątkiem)

szczypiorek

Te trzy grupy dodatków po rozmieszaniu na talerzu z tatarem czynią danie nareszcie kompletnym. Uzyskaną masę możemy rozsmarowywać na pieczywie.

Danie szczególnie polecam anemikom i osobom o niskim stężeniu żelaza we krwi. Wysoka zawartość białka czyni tatara daniem pożywnym i sycącym.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba