Śmietankowe babeczki z wiśniami

DSC03369

Marzycie o delikatnych, puszystych i wilgotnych babeczkach? Oto przepis, który sprawi, że będziecie w niebie rozkoszy jedzenia. Dlatego nie daję gwarancji na to, że babeczki zdołają wystygnąć przed ich zniknięciem.

DSC03364

Ilość porcji: 12 babeczek

Składniki ciasta:

3 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki słodkiej śmietanki (12%)

50 g masła extra

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:

wiśnie z własnej konfitury

cukier puder

***

Oddzielamy białko od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną cukru. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystego kogla-mogla. Następnie dodajemy masło – miksujemy, śmietankę – miksujemy, mąkę i proszek – miksujemy. Do masy dodajemy ubite białka i powoli łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki.

DSC03366

Foremki delikatnie smarujemy olejem (nawet jeżeli są sylikonowe). Wylewamy masę do 3/4 wysokości foremek. Na góre kładziemy po 3 wiśnie.

Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości foremek – moje były duże, więc babeczki piekłam około 30 minut.

DSC03372

Babeczki proponuję posypywać po prostu cukrem pudrem; w końcu są już wystarczająco śmietankowe i nie potrzebują dodatkowego kremu.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba