Pasztet z zielonej soczewicy
Obalam pewien mit: pasztet nie musi być mięsny. Wegetarianizm pozwala kreatywniej spojrzeć na kuchnię i tworzyć dania z rzadko stosowanych składników. Może mój przepis przekona Was do soczewicy i alternatywnego gotowania?
Składniki:
szklanka zielonej soczewicy (200g)
2 marchewki
średni seler
2 ząbki czosnku
2 jaja
3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: gałka muszkatałowa, imbir, pieprz czarny
sól
***
1. Soczewicę zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 30 min.
2. W jednym garnku gotujemy selera i marchewkę w mundurkach, a w drugim soczewicę. Soczewica powinna gotować się około 30 minut.
3. Po lekkim ostudzeniu, obieramy warzywa i trzemy na tarce o małych oczkach. Soczewicę ucieramy na papkę.
4. Łączymy warzywa z soczewicą, dodajemy rozgnieciony czosnek, oliwę i przyprawiamy. Próbujemy, czy masa jest dobrze doprawiona, zanim dodamy jajka.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 st. C) przez ok. 1 godzinę.
Smacznego!