Pasztet z zielonej soczewicy

DSC03333

Obalam pewien mit: pasztet nie musi być mięsny. Wegetarianizm pozwala kreatywniej spojrzeć na kuchnię i tworzyć dania z rzadko stosowanych składników. Może mój przepis przekona Was do soczewicy i alternatywnego gotowania?

DSC03324

Składniki:

szklanka zielonej soczewicy (200g)

2 marchewki

średni seler

2 ząbki czosnku

2 jaja

3 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy: gałka muszkatałowa, imbir, pieprz czarny

sól

***

1. Soczewicę zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 30 min.

2. W jednym garnku gotujemy selera i marchewkę w mundurkach, a w drugim soczewicę. Soczewica powinna gotować się około 30 minut.

3. Po lekkim ostudzeniu, obieramy warzywa i trzemy na tarce o małych oczkach. Soczewicę ucieramy na papkę.

4. Łączymy warzywa z soczewicą, dodajemy rozgnieciony czosnek, oliwę i przyprawiamy. Próbujemy, czy masa jest dobrze doprawiona, zanim dodamy jajka.

5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 st. C) przez ok. 1 godzinę.

DSC03331

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba