Pieczone udka w kawie zbożowej

DSC03226

Upieczemy dzisiaj zwykły drób, ale w niecodziennym wydaniu. Korzenna marynata sprawi, iż inaczej spojrzycie na możliwość przyrządzenia udek. Kto by pomyślał, że można połączyć tak odległe sobie przyprawy jak cynamon i czosnek.

Składniki:

2 kg udek z kurczaka

5 ząbków czosnku

2 łyżki cynamonu

1 łyżka przyprawy korzennej do pierników

sól

1 łyżka kawy zbożowej

szklanka ciepłej wody

olej do smażenia

Udka i podudzia musimy potraktować mieszaniną cynamonu, przyprawy korzennej, soli  oraz rozgniecionego czosnku. Następnie całość zalewamy rozpuszczoną w wodzie kawą zbożową i pozostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odsączamy udka z nadmiaru wilgoci na papierze kuchennym i szybko podsmażamy na rumiany kolor. Udka pieczemy w rękawie do pieczenia w 200 st. C do 1,5 godziny, przy czym po godzinie pieczenia nakłuwamy folię, żeby skórka na udkach się przypiekła.

DSC03230

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *