Jagodzianki drożdżowe

DSC03161

Biwakowanie na Mazurach kojarzy mi się z pływaniem w jeziorze i prawdziwymi jagodziankami. O ile w tych warunkach atmosferycznych trudno o przyjemną kąpiel, o tyle ze zrobieniem jagodzianek damy sobie radę.

DSC03154

Składniki ciasta drożdżowego:

3,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

2 jajka

1 szklanka podgrzanego mleka

100 g rozpuszczonego masła

50 g drożdży

szczypta soli

DSC03150

Zaczyn drożdżowy:

Rozkruszone drożdże podsypujemy kilkoma łyżkami cukru i polewamy kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. blisko włączonej kuchenki, do momentu aż co najmniej 3-krotnie  zwiększy objętość.

DSC03155

Ciasto drożdżowe:

Jajka z cukrem i solą ucieramy na puszystą masę, ale radziłabym miksować w innym pomieszczeniu, gdyż drożdże nie lubią hałasu (opadną). Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, masę jajeczną oraz mleko. Podczas ręcznego ugniatania, powoli dolewamy płynnego masła. Ugniatamy i ugniatamy – aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce (tak jak wcześniej drożdże) i przykrywamy ściereczką, żeby ciasto nie obeschło.

DSC03158

Bułeczki:

ciasto drożdżowe

olej rzepakowy

konfitura z jagód

Dłonie nawilżamy olejem i bierzemy kawałek ciasta. Rozprowadzamy ciasto na dłoni, do środka wkładamy jagody, sklejamy końcówki i odwracamy bułeczkę. Bułeczki kładziemy na wysmarowanej olejem blasze i odstawiamy na 10 min. do ostatecznego wyrośnięcia. Pieczemy jagodzianki (w zależności od wielkości i rozstawu) do zarumienienia przez 25-35 minut w 180 st. C.

DSC03164

Jagodzianki proponuję posypywać cukrem pudrem.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba