Jesienna szarlotka z miodem i rozgrzewającymi przyprawami

DSC03145

Długie jesienne wieczory uświadamiają nam jedynie to, że powoli zbliża się Gwiazdka. Coraz częściej sięgamy po aromatyczne herbaty, grzańce i korzenne przyprawy. W tą tendencję znakomicie wpisuje się moja szarlotka pachnąca cynamonem, kardamonem i imbirem, z posmakiem jaki oddaje karmelizujący się miód.

DSC03141

Składniki ciasta:

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

2 jajka i 2 żółtka

200 g miękkiego masła

3 łyżki płynnego miodu (wielokwiatowego)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki kardamonu

1/3 łyżeczki imbiru w proszku

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier, przyprawy i proszek – mieszamy łyżką. Dodajemy pozostałe składniki i powoli łączymy je dłonią. Gdy ciasto odkleja się od dłoni, ciasto podsypujemy lekko mąką i zaczynamy wyrabiać wewnętrzną stroną dłoni (aby napowietrzyć ciasto).

Dzielimy ciasto w proporcji 1 do 2. Większa część posłuży jako spód, mniejsza jako nakrycie. W wysmarowanej i podsypanej bułką tartą formie rozkładamy ciasto tak, aby równomiernie zakryć spód i boki. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, żeby ciasto równo się upiekło. Spód pieczemy ok. 25-30 minut w 180 st. C. Natomiast mniejszą część ciasta na płasko owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika.

DSC03142

Składniki jabłkowego wnętrza:

2 słoiczki dżemu jabłkowego/gęstego przecieru jabłkowego z cukrem

łyżeczka cynamonu

3 łyżki kaszy manny

Podczas pieczenia spodu przygotowujemy jabłkowe wnętrze – jeżeli nie dysponujecie domowymi przetworami, możecie wcześniej utrzeć kilka jabłek i zagotować je z cukrem.

Po podpieczeniu się spodu ciasta, rozprowadzamy na nim mus jabłkowy. Z zamrażalnika wyciągamy resztę ciasta i za pomocą noża wykrawamy plasterki wprost na wierzch musu. Szarlotkę pieczemy jeszcze 25-30 minut.

DSC03148

Smacznego! 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *