Złocista drobiowa potrawka z porem i papryką

DSC02988

Lekkostrawne danie z drobiu to fundament niskokalorycznej acz pełnowartościowej diety. Dodanie paru charakternych składników potrafi przemienić nudny drób w ciekawe i kolorowe danie. Warto przy tym znać kilka technik kulinarnych, które odchudzają danie, ale nie wysuszają.

Ilość porcji: 5

Składniki:

0,6 kg piersi z kurczaka

średni por

300 g marynowanej papryki

2 ząbki czosnku

łyżka oleju rzepakowego

przyprawy: kurkuma, pieprz czarny

sól

DSC02986

W szklanej misce umieszczamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Polewamy mięso olejem i posypujemy kurkumą – niech składniki się przegryzą przez 10 minut.

/Dlatego użyliśmy szklanej miski, gdyż kurkuma barwi na intensywny żółty kolor, a szkło daje się łatwo umyć/.

/Marynata z olejem otacza kawałki mięsa cienką warstwą tłuszczu, dlatego mięso nie straci na wilgoci podczas gotowania/.

W garnku zagotowujemy litr wody. Wrzucamy na wrzątek kurczaka, szybko nakrywamy przykrywką, żeby temperatura w garnku za bardzo nie osiadła i gotujemy 5 minut.

/Wrzucanie mięsa na wrzątek to nic innego jak drastyczne zamknięcie porów mięsa. Pamiętajcie, im wyższa temperatura gotowania, tym lepsze mięso, im niższa, tym lepszy wywar/.

Następnie dodajemy drobno pokrojone warzywa: pora, paprykę i czosnek oraz wstępnie solimy, by warzywa puściły sok. Wszystko dusimy na mniejszym ogniu przez maksymalnie 15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem i solimy.

DSC02991

Polecam podawać z brązowym ryżem.

Smacznego! 

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba